Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i grubo posiekać, a następnie umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym. Miksować przez 10 sekund przy prędkości 11, po czym dodać oliwę z oliwek. Uruchomić na 5 minut program Slow Cook P1.
program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)
Krok 2
Dodać cukinię i paprykę, koncentrat pomidorowy i bulion. Doprawić solą i pieprzem i na 20 minut uruchomić program Slow Cook P2. Następnie dodać tuńczyka i miksować przez 30 sekund przy prędkości 4.
program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)
Krok 3
Rozwałkować ciasto i dużą szklanką wyciąć z niego krążki. Położyć farsz na jednej połowie każdego krążka, przykryć drugą połową, by uformować pierożek i skleić jego brzegi palcami. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 minut. Podawać na gorąco lub na zimno. RADA: By empanady się zarumieniły, należy posmarować je roztrzepanym jajkiem.