przepisy

EMPANADY Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI

recipe time 60 min
recipe portion 5 porcji

2 porcja SŁONE CIASTO KRUCHE (PRZEPIS STR 15)

50 g CUKINIA

100 g CZERWONA PAPRYKA

40 g CEBULA

1 ząbek CZOSNEK

50 ml OLIWA Z OLIWEK

10 g KONCENTRAT POMIDOROWY

150 ml BULION WARZYWNY

150 g TUŃCZYK

1 szczypta SÓL

1 szczypta PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i grubo posiekać, a następnie umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym. Miksować przez 10 sekund przy prędkości 11, po czym dodać oliwę z oliwek. Uruchomić na 5 minut program Slow Cook P1.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 2

Dodać cukinię i paprykę, koncentrat pomidorowy i bulion. Doprawić solą i pieprzem i na 20 minut uruchomić program Slow Cook P2. Następnie dodać tuńczyka i miksować przez 30 sekund przy prędkości 4.

program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)

Krok 3

Rozwałkować ciasto i dużą szklanką wyciąć z niego krążki. Położyć farsz na jednej połowie każdego krążka, przykryć drugą połową, by uformować pierożek i skleić jego brzegi palcami. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 minut. Podawać na gorąco lub na zimno. RADA: By empanady się zarumieniły, należy posmarować je roztrzepanym jajkiem.