przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

EMPANADY SEROWE

recipe time 45 min
recipe portion 5 porcji

40 g MIĘKKIE MASŁO

400 ml MLEKO PÓŁTŁUSTE

1 szczypta GAŁKA MUSZKATOŁOWA

2 szt. ROLKI CIASTA FRANCUSKIEGO

1 szt. ŻÓŁTKO

120 g STARTY SER COMTÉ

1 szczypta SÓL

1 szczypta PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Do misy z założoną trzepaczką dodać mąkę, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Miksować przez 1 minutę przy prędkości 7. Dodać masło pokrojone w kostkę i na 8 minut uruchomić program Sauce przy prędkości 4 i temperaturze 90°C.

program: Sosy

Krok 2

Rozwałkować ciasto francuskie i wyciąć z niego krążki. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać żółtko z 1 łyżeczką wody.

Krok 3

Po zakończeniu programu do sosów dodać starty ser i miksować przy prędkości 6 przez 45 sekund. Jeśli masa nie jest dobrze wymieszana, miksować przez kolejne 30 sekund.

Krok 4

Wyłożyć 1 łyżkę masy na połowę krążka z ciasta i złożyć go na pół, formując pierożek, skleić brzegi pierożka palcami, ułożyć na blasze. Czynność powtarzać aż do zużycia całego ciasta. Posmarować pierożki żółtkiem.

Krok 5

Piec w piekarniku przez 15-20 minut. Podawać ciepłe.