przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem

recipe time 20 min
recipe portion 3 porcje

90 g makaronu jajecznego, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedzonego

1 łyżka oleju kokosowego

250 g drobiowego mięsa mielonego

2 łyżka drobno posiekanej dymki

2 łyżeczka drobno posiekanych łodyżek kolendry

3 łyżka czerwonej pasty curry

400 ml mleka kokosowego

400 ml bulionu drobiowego

1 szt. czerwona papryka, bez pestek i pokrojona w plasterki

100 g pieczarek pokrojonych w plasterki

1 szt. duża garść szpinaku baby

1 szt. iści kolendry (które pozostały po posiekanych łodyżkach) do podania

2 łyżka drobno posiekanej dymki do podania

2 szt. papryczki chili, drobno posiekane + trochę do podania

1 szt. cytryna lub limonka, sok

1 szczypta sól, pieprz i brązowy cukier do smaku


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do miski TCC wyposażonej w mieszadło włóż olej kokosowy, mięso, łodyżki kolendry, 2 łyżki dymki i posiekane chili. Uruchom program P1 na 5 minut.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 2

Po sygnale rozdrobnij łyżką mięso jeżeli to konieczne, dodaj pastę czerwonej curry i uruchom program na 3 minuty.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 3

Następnie wlej mleko kokosowe, bulion i włóż paprykę wraz z grzybami. Uruchom program P2 slow cook na 15 minut. 1 minutę przed końcem wciśnij pauzę, dodaj szpinak, więcej pasty curry jeżeli to konieczne i dopraw sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem do smaku, po czym wciśnij ponownie start.

program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)

Krok 4

Wyłóż makaron do miseczek, wlej zupę i podawaj posypaną liśćmi kolendry, dymką i chilli.