przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

EKLERKI WANILIOWE

recipe time 55 min
recipe portion 5 porcji

2 szt. JAJKA

3 szt. ŻÓŁTKA

100 g CUKIER

40 g MĄKA TYP 550

30 g SKROBIA KUKURYDZIANA

700 ml MLEKO PÓŁTŁUSTE

1 łyżeczka MIELONA WANILIA

80 g MASŁO

150 g MĄKA

4 szt. JAJKA

1 szczypta SÓL


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. W misie z założoną trzepaczką umieścić jajka i żółtka, cukier, mąkę i skrobię. Miksować przez 1 minutę przy prędkości 6, dodając jednocześnie mleko. Założyć zatyczkę w pokrywie i na 12 minut uruchomić program Dessert przy prędkości 4 i temperaturze 90°C. Dodać wanilię i miksować przez 1 minutę przy prędkości 7. Krem umieścić w rękawie cukierniczym. Umyć misę

program: Desery

Krok 2

W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić 250 ml wody, masło isól. Podgrzewać przez 8 minut przy prędkości 3 i temperaturze 90°C. Dodać mąkę i miksować przez 2 minuty przy prędkości 6. Przełożyć ciasto do innego naczynia, umyć misę w zimnej wodzie. Z powrotem umieścić ciasto w misie. Miksować przy prędkości 7, dodając po jednym jajku. Miksować dalej przez 2 minuty.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 90

prędkość: 3

czas: 8

Krok 3

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto umieścić w rękawie cukierniczym. Formować wałki długości 12 cm. Piec przez 20-25 minut.

Krok 4

Delikatnie odcinać górną część eklerek i przekładać jej kremem.