przepisy

Dyniowe rogaliki z różą

recipe time 70 min
recipe portion 30 porcji

450 g MĄKA PSZENNA

1 szt. ŻÓŁTKO

2 łyżka pure z gotowanej dyni

130 g MASŁO

1 łyżka ŚMIETANA 18%

3 łyżka CUKIER PUDER

1 szczypyta SÓL

15 łyżka konfitury z płatków róży

3 łyżka MLEKO

6 łyżka cukier trzcinowy


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Wszystkie składniki umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania. Powinny być schłodzone. Ustawiamy najpierw prędkość 10 i czas 30 sekund, a następnie zmniejszamy prędkość do 8 i wyrabiamy przez niespełna minutę. Ciasto owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na 30 minut do lodówki.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 8

czas: 1

Krok 2

Po tym czasie dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na okrąg o grubości ok 2mm. Od dużego talerza (ja posłużyłam się jeszcze większym- podstawą od opakowania do przewożenia tortów) wycinamy okrąg, który dzielimy w zależności od tego jak duże mają być rogaliki- na 6 lub 8 trójkątów (jak u mnie). Na krótszy bok nakładamy różę i zwijamy rogaliki tak, by koniec był pod spodem, a boki dobrze skręcone. Rogaliki smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w nagrzanym do 190⁰C na złoty kolor (ok 15 minut).