Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Forma do tarty o średnicy ok 28 cm. Kruche ciasto Do misy z ostrzem do ciasta dodaj 300 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 łyżeczka soli, 100 g wody. Obroty 7, czas 30s
Krok 2
Ciasto wyjąć z misy i uformować prostokąt, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Krok 3
Nadzienie do tarty. Do misy z mieszadłem dodać ziemniaki, mleko, masło i sól, obroty 3, temp 95ć, czas 35 min,
Krok 4
Zmień mieszadło na nóż do ciasta. Dodaj do misy upieczoną dynię, gałkę muszkatołową i zmiksuj. Obroty 8 - 10 , czas 1 min
Krok 5
Piekarnik nagrzej do temp. 180 C.
Krok 6
Ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia podsypując mąką. Wyłożyć nim spód i całe boki formy, brakujące miejsca można wylepić palcami. Dno i boki osłonić folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię i piec przez 10 minut .
Krok 7
Na przygotowanym spodzie ułożyć plastry sera i szynki, następnie równomiernie rozprowadzić przygotowane nadzienie dyniowe, wyrównać szpatułką, wysypać na wierzch płatki migdałowe.. Piec 20 min, w temperaturze 180 C.