Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Dyniowa tarta

recipe time 120 min
recipe portion 6 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

300 g. mąki pszennej

150 g. masła schłodzonego

1 łyżeczka SÓL

100 g. WODA

500 g. Pieczonego miąższu dyni Hokkaido

500 g. ZIEMNIAKI UMYTE I POKROJONE W KOSTKĘ

200 ml. MLEKO

30 g. MASŁO

1 łyżeczka SÓL

1 szczypta STARTA GAŁKA MUSZKATOŁOWEJ

150 g. sera brie , pokrojonego w 5 mm plastry

150 g. szynka w plastrach

10 g. płatki migdałów


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Forma do tarty o średnicy ok 28 cm. Kruche ciasto Do misy z ostrzem do ciasta dodaj 300 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 łyżeczka soli, 100 g wody. Obroty 7, czas 30s

Krok 2

Ciasto wyjąć z misy i uformować prostokąt, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

Krok 3

Nadzienie do tarty. Do misy z mieszadłem dodać ziemniaki, mleko, masło i sól, obroty 3, temp 95ć, czas 35 min,

Krok 4

Zmień mieszadło na nóż do ciasta. Dodaj do misy upieczoną dynię, gałkę muszkatołową i zmiksuj. Obroty 8 - 10 , czas 1 min

Krok 5

Piekarnik nagrzej do temp. 180 C.

Krok 6

Ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia podsypując mąką. Wyłożyć nim spód i całe boki formy, brakujące miejsca można wylepić palcami. Dno i boki osłonić folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię i piec przez 10 minut .

Krok 7

Na przygotowanym spodzie ułożyć plastry sera i szynki, następnie równomiernie rozprowadzić przygotowane nadzienie dyniowe, wyrównać szpatułką, wysypać na wierzch płatki migdałowe.. Piec 20 min, w temperaturze 180 C.