Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy z nożem do ciasta dodaj mleko, cukier, drożdże, masło. Obroty 4, temp 40, czas 5 min,
Krok 2
Dodaj do misy jajko, mąkę i sól. Program Pastry P1.
Krok 3
Ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i krótko zagnieść i podziel na 12 równych części. Uformuj okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple na 30 minut. Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki, osuszyć na ręczniku papierowym.
Krok 4
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie włożyć truskawki. Drożdżówki posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub dłużej, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.