przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Drożdżówki z serem

recipe time 140 min
recipe portion 12 porcji
Będziesz
potrzebować
kruszenie

800 g MĄKA PSZENNA TYP 550

11 g DROŻDŻE SUSZONE

120 g BRĄZOWY CUKIER

4 szt. JAJKA

300 ml MLEKO

200 g MASŁO

2 łyżka CUKIER WANILIOWY

1/2 łyżeczka SÓL

500 g ser mielony biały na sernik

5 łyżka RODZYNKI

4 łyżka CUKIER PUDER

1 szt. jajko do posmarowania


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

W osobnym rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło i odstawiamy do przestudzenia

Krok 2

Do misy dodajemy jajka, cukier brązowy, cukier waniliowy, drożdże

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 1

Krok 3

Do ubitych jajek dodajemy mąką, mleko z masłem

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 8

czas: 2

Krok 4

Po zakończonym wyrabianiu, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 35

prędkość: 0

czas: 60

Krok 5

W dodatkowej misie mieszamy ser, cukier puder i rodzynki

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 6

czas: 2

Krok 6

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na grubość ok 2 cm. Szklanką wykrawamy koła, wypukłą stroną łyżeczki robimy delikatnie wgłębienie na środku i nakładamy ser. Odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia. Brzegi smarujemy jajkiem i pieczemy 25-30 min, w 180 stopniach, aż beda złote