Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy wkładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Przygotowujemy zaczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 5 łyżek ciepłego mleka i drożdże umieszczamy w misie (składniki na zaczyn odmierzamy z tych przygotowanych na ciasto). Mieszamy kilka sekund na prędkości 5, a potem zostawiamy na 10 minut przy temperaturze 30 stopni.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 30
prędkość: 0
czas: 10
Krok 2
Do misy dodajemy mąkę, mleko, cukier, 1 jajko i odrobinę soli.Prędkość 5 przez 1 minutę.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 1
Krok 3
Dodajemy rozpuszczone masło i ustawiamy program Pastry P1.
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 4
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąka blacie na kształt prostokąta o szerokości min. 20 cm, dość cienko.
Krok 5
Składniki na nadzienie (60 g masła, cukier brązowy, cynamon, kardamon, ekstrakt waniliowy) mieszamy i wylewamy na rozwałkowane ciasto i chwilę czekamy, aż masło stężeje.
Krok 6
Ciasto składamy na pół (wzdłuż dłuższego brzegu), kroimy na ok. 2-centymetrowe paski. Każdy z nich owijamy wokół palców, żeby uformować bułeczkę. Bułki układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 7
Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, możemy posypać specjalnym grubym cukrem do dekoracji. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.