przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Drożdżowe bułeczki z masłem palonym

recipe time 120 min
recipe portion 10 porcji

500 g MĄKA PSZENNA

40 g ŚWIEŻE DROŻDŻE

250 ml MLEKO

80 g CUKIER

100 g masło palone

2 szt. JAJKO

1 szczypta SÓL

60 g masło palone

30 g CUKIER BRĄZOWY

1 łyżeczka CYNAMON

1/2 łyżeczka kardamon

1 łyżeczka EKSTRAKT WANILIOWY


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy wkładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Przygotowujemy zaczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 5 łyżek ciepłego mleka i drożdże umieszczamy w misie (składniki na zaczyn odmierzamy z tych przygotowanych na ciasto). Mieszamy kilka sekund na prędkości 5, a potem zostawiamy na 10 minut przy temperaturze 30 stopni.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 30

prędkość: 0

czas: 10

Krok 2

Do misy dodajemy mąkę, mleko, cukier, 1 jajko i odrobinę soli.Prędkość 5 przez 1 minutę.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 1

Krok 3

Dodajemy rozpuszczone masło i ustawiamy program Pastry P1.

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 4

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąka blacie na kształt prostokąta o szerokości min. 20 cm, dość cienko.

Krok 5

Składniki na nadzienie (60 g masła, cukier brązowy, cynamon, kardamon, ekstrakt waniliowy) mieszamy i wylewamy na rozwałkowane ciasto i chwilę czekamy, aż masło stężeje.

Krok 6

Ciasto składamy na pół (wzdłuż dłuższego brzegu), kroimy na ok. 2-centymetrowe paski. Każdy z nich owijamy wokół palców, żeby uformować bułeczkę. Bułki układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 7

Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, możemy posypać specjalnym grubym cukrem do dekoracji. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.