przepisy

DOMOWE ZIELONE CURRY

recipe time 50 min
recipe portion 4 porcje

2 szt. CUKINIA

400 g polędwiczka z kurczaka

2 szt. bok choy

1 szt. ŚWIEŻA KOLENDRA

170 g ryż jaśminowy

400 ml MLEKO KOKOSOWE

200 ml BULION WARZYWNY

1 łyżka ŚWIEŻY IMBIR

10 szt. zielona papryczka chilli

2 szt. trawa cytrynowa

1 paczuszka łodygi kolendry

3 szt. SZALOTKA

4 ząbek CZOSNEK

1 łyżeczka olej kokosowy


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Wszystkie składniki pasty rozdrabniamy ostrzem do siekania na prędkości 11 przez 40 sekund, minimum raz przerywając siekanie i zgarniając warzywa z bocznych ścianek misy.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 11

czas: 0

Krok 2

Zmieniamy ostrze na mieszadło, nastawiamy tem. 120 stopni i dodajemy pokrojonego kurczaka. Ustawiamy prędkość mieszania 1 i czas 7 min, aż kurczak sie podsmaży z pastą curry. Do podsmażonego mięsa z warzywami wlewamy płyny: mleko kokosowe i bulion.

program: manualny

temperatura: 120

prędkość: 1

czas: 7

Krok 3

Nakładamy koszyczek do parowania na który wysypujemy przepłukany ryż i nastawiamy program do parowania P2. Kiedy ryż będzie gotowy zdejmujemy koszyk i dodajemy pokrojone warzywa: cukinie i kapustki. Ustawiamy czas 5 min, temp. 120 stopni i gotujemy curry. Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.

program: Gotowanie na parze