Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej , 30 g świeżych drożdży, 250 ml mleka, 60 g cukru , 100 g miękkiego masła, 2 żółtka jajek, szczypta soli, Do misy z nożem do ciasta dodaj mleko, masło, cukier. Obroty 3, temp 40, czas 7 min,
Krok 2
Następnie dodaj żółtko i pokruszone drożdże. obroty 5, czas 30s,
Krok 3
Teraz dodaj mąkę , sól. Pastry P1,
Krok 4
W czasie gdy wyrasta ciasto przygotuj budyń Budyń: 1 budyń waniliowy, 400 ml mleka do budyniu, 2 łyżki cukru waniliowego, Do garnka wlej 300 ml mleka i zagotuj. W 100 ml rozmieszaj budyń i cukier, dodaj do gotującego się budyniu i zmieszaj, gdy się zagotuje wyłącz gotowanie.
Krok 5
Wyrośnięte ciasto przełożyć z misy na stolnicę posypaną mąką i chwilę powyrabiać. Podzielić na 20 równych części. Z każdej części uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm i ułożyć na 2 dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. W placuszkach zrobić wgłębienie np. dnem szklanki ( musi być mniejsza od krążka ciasta) We wgłębienia wyłożyć budyń. Ciasto wkoło posmarować roztrzepanym białkiem.
Krok 6
Kruszonka 100 g mąki pszennej, 50 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę, 4 łyżki cukru, Do misy z nożem do ciasta dodaj mąkę masło i cukier. Obroty 8, czas 30s powinna powstać kruszonka .
Krok 7
Wierzch drożdżówek posypać kruszonką. Zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C, termoobieg. Piec ok 20minut, po upływie 15 min zamienić blaszki górną przełożyć na dół a dolną do góry. Można polać lukrem: letnią wodę wymieszać z cukrem pudrem.