przepisy

Domowa jarzynka

recipe time 15 min
recipe portion 1 poracja
Będziesz
potrzebować
mieszadlo

150 g KORZEŃ SELERA

1 pęczek SELER NACIOWY

800 g MARCHEWKA

200 g PIETRUSZKA

1 pęczek NATKA PIETRUSZKI

200 g POR

200 g BIAŁA KAPUSTA

1 szt. CEBULA

1 pęczek lubczyk

4 ząbek CZOSNEK

4 łyżeczka GRUBA SÓL MORSKA

5 szt. SUSZONE BOROWIKI

4 szt. LIŚCI LAUROWYCH

4 szt. ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO

6 szt. CZARNY PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę opalamy nad palnikiem. Nać pietruszki, selera i lubczyku myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. W misie Tefal Companion umieszczamy tarczę tnącą „C” i montujemy pokrywę szatkownicy. Ustawiamy prędkość 12 i przepuszczamy przez otwór marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, pora oraz kapustę. Poszatkowane warzywa układamy wraz z pozostałymi: cebulą, czosnkiem oraz natkami na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia lub w elektrycznej suszarce. Co kilka godzin mieszamy, a w elektrycznej suszarce zmieniamy sita miejscami, co przyspieszy proces ich suszenia.

program: manualny

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 5

Krok 2

Gotowe przekładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Dokładamy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, sól oraz suszone grzyby. Miksujemy wszystko na wysokich- 12 obrotach do uzyskania pożądanego efektu (u mnie ok minuty). Przekładamy do suchego słoika i szczelnie zakręcamy.

program: manualny

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 3