Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Domek z piernika

recipe time 20 min
recipe portion 1 porcja
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

600 g MIÓD

600 g CUKIER

150 g MARGARYNA

1300 g MĄKA PSZENNA

3 szt. JAJKA

2 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

100 g KAKAO

3 opk. przyprawa do piernka

1 szt. BIAŁKO JAJKA

300 g CUKIER PUDER

1 łyżeczka SOK Z CYTRYNY


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Wszystkie składniki dzielimy na pół, bo choć misa wielka- nie pomieści ;) Robimy więc ciasto dwa razy. Najpierw miód, cukier i margarynę umieszczamy w misie z założonym mieszadłem. Prędkość 2, temp. 50⁰C, czas 10 minut.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 50

prędkość: 2

czas: 10

Krok 2

Następnie stopniowo dodajemy połowę jajek (wszystkie trzy roztrzepałam widelcem, więc nie było problemu jak to jedno podzielić). Prędkość 5, czas 1 minuta, dodajemy kakao oraz przyprawę do piernika- prędkość 6, 30 sekund.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 1

Krok 3

Na końcu zmieniamy mieszadło na ostrze do wyrabiania i bardzo powoli, ustawiając prędkość 9 dodajemy mąkę. Mieszamy aż do wykorzystania całej- ok 2 minuty. Ważne, by nie wsypywać mąki "na raz", ciasto będzie zbyt ciężkie i SECU murowane ;) Ciasto najlepiej owinąć folią spożywczą i zostawić na jedną dobę w lodówce, a kolejnego dnia zabrać się za pieczenie. Wałkujemy na grubość ok 5mm. Przykładamy szablon i malutkim nożykiem wycinamy odpowiednie kształty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut (większe elementy) i 10 minut (te mniejsze). Ostrożnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 9

czas: 2

Krok 4

Białko łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Jeśli chcemy mieć gęściejszy lukier musimy dać odpowiednio więcej pudru. Kolory uzyskałam dzięki dosłownie szczyptom barwników spożywczych. Na dekorację choinki użyłam gotowego lukru z torebki i jadalnego mchu (odrobiny pietruszki zmiksowanej z bułką tartą), który miałam z obiadu i stwierdziłam, że będzie całkiem fajnie wyglądał oraz kolorowych perełek. Na końcu całość oprószyłam cukrem pudrem.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 0

prędkość: 6

czas: 30