przepisy

Czosnkowe bułki warkocze

recipe time 120 min
recipe portion 8 porcji

500 ml MĄKA PSZENNA

45 g ŚWIEŻE DROŻDŻE

250 ml CIEPŁA WODA

1 łyżka CUKIER

1 łyżeczka SÓL

3 łyżka OLEJ RZEPAKOWY

4 ząbek CZOSNEK

2 łyżka PIETRUSZKA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Drożdże, 50ml wody oraz cukier umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry P1. Po 30 sekundach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut, a następnie dzielimy je na 8 części, a każdą na kolejne 3. Zaplatamy warkocze, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210⁰C przez około 15 minut. Podajemy lekko ciepłe z masłem lub jako dodatek do wszelkich mięs i sałatek.

program: Ciasta - Chleb (P1)