Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Foremka o wymiarach ok 20x30 Składniki na ciasto: 6 szt. JAJKA, 240 g. DROBNY CUKIER, 120 g. MĄKA PSZENNA, 100 g. MĄKA ZIEMNIACZANA, 10 g. PROSZEK DO PIECZENIA, 10 ml. OCET BIAŁY, 50 g. MLECZNA CZEKOLADA, 3 łyżka GORZKIE KAKAO
Krok 2
Żółtka oddzielić od białek. Do misy TC z motylkiem dodajemy białka Obroty 8, czas 10 min, temp 40 C, bez korka w pokrywie, przez otwór w pokrywie dodajemy powoli cukier.
Krok 3
Następnie ustawiany obroty 6 Do miseczki z żółtkami dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać i dodać do białek przez otwór w pokrywie.
Krok 4
Czekoladę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Otworzyć pokrywę i dodać obie mąki, kakao,czekoladę, proszek do pieczenia delikatnie wymieszać szpatułką. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, piec około 30- 40 minut, w temp 160 C Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć do góry nogami na deskę – wtedy ciasto będzie równy. Jak ciasto będzie zimne przekroić na pół.
Krok 5
Przygotowanie kremu . Składniki 200 g masła (miękkiego), 150 g wiórków kokosowych, 1 litr mleka o temperaturze pokojowej, 3 łyżki mąki pszennej , 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka
Krok 6
Do misy z motylkiem dodaj mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka, wiórki kokosowe 100 g ( 50 g pozostaw do posypania góry ciasta) , cukier waniliowy i cukier Czas 13 min, temp. 100 st, obr. 4 Masę przełożyć do miseczki i ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch).
Krok 7
Do misy z motylkiem dodaj miękkie masło Obroty 5, czas 1 min
Krok 8
Następnie ustawiamy obroty 5 i przez otwór w pokrywie powoli dodajemy budyń.
Krok 9
Na blat ciasta wyłożyć 2/3 masy i rozsmarować , przykryć drugim blatem i górę posmarować resztą masy i posypać wiórkami kokosowymi. ciasto schłodzić w lodówce min 3h .