Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Ciasto czekoladowe z masą rafaello

recipe time 120 min
recipe portion 9 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

6 szt. JAJKA

240 g. DROBNY CUKIER

120 g. MĄKA PSZENNA

100 g. MĄKA ZIEMNIACZANA

10 g. PROSZEK DO PIECZENIA

10 ml. OCET BIAŁY

50 g. MLECZNA CZEKOLADA

3 łyżka GORZKIE KAKAO

1000 ml. MLEKO

3 łyżka MĄKA ZIEMNIACZANA

3 łyżka MĄKA PSZENNA

140 g. CUKIER

20 g. CUKIER WANILIOWY

2 szt. ŻÓŁTKO

200 g. MIĘKKIE MASŁO

150 g. WIÓRKI KOKOSOWE


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Foremka o wymiarach ok 20x30 Składniki na ciasto: 6 szt. JAJKA, 240 g. DROBNY CUKIER, 120 g. MĄKA PSZENNA, 100 g. MĄKA ZIEMNIACZANA, 10 g. PROSZEK DO PIECZENIA, 10 ml. OCET BIAŁY, 50 g. MLECZNA CZEKOLADA, 3 łyżka GORZKIE KAKAO

Krok 2

Żółtka oddzielić od białek. Do misy TC z motylkiem dodajemy białka Obroty 8, czas 10 min, temp 40 C, bez korka w pokrywie, przez otwór w pokrywie dodajemy powoli cukier.

Krok 3

Następnie ustawiany obroty 6 Do miseczki z żółtkami dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać i dodać do białek przez otwór w pokrywie.

Krok 4

Czekoladę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Otworzyć pokrywę i dodać obie mąki, kakao,czekoladę, proszek do pieczenia delikatnie wymieszać szpatułką. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, piec około 30- 40 minut, w temp 160 C Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć do góry nogami na deskę – wtedy ciasto będzie równy. Jak ciasto będzie zimne przekroić na pół.

Krok 5

Przygotowanie kremu . Składniki 200 g masła (miękkiego), 150 g wiórków kokosowych, 1 litr mleka o temperaturze pokojowej, 3 łyżki mąki pszennej , 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka

Krok 6

Do misy z motylkiem dodaj mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka, wiórki kokosowe 100 g ( 50 g pozostaw do posypania góry ciasta) , cukier waniliowy i cukier Czas 13 min, temp. 100 st, obr. 4 Masę przełożyć do miseczki i ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch).

Krok 7

Do misy z motylkiem dodaj miękkie masło Obroty 5, czas 1 min

Krok 8

Następnie ustawiamy obroty 5 i przez otwór w pokrywie powoli dodajemy budyń.

Krok 9

Na blat ciasta wyłożyć 2/3 masy i rozsmarować , przykryć drugim blatem i górę posmarować resztą masy i posypać wiórkami kokosowymi. ciasto schłodzić w lodówce min 3h .