Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Robimy spodnią warstwę ciasta. Oddzielić 5 żółtek od białek. Do misy włożyć 150 g masła i ustawić temperaturę 80 stopni. Po rozpuszczeniu masła zmniejszamy temperaturę do 0 stopni i dodajemy pokruszone 150 g czekolady. Ustawiamy mieszadło na prędkość 4 i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Czekamy chwile aż masa wystygnie do ok 30 stopni i dodajemy po jednym żółtku i dosypujemy kakao
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 80
prędkość: 4
czas: 4
Krok 2
W czystej lub drugiej misie ubijamy 5 białek. Pod koniec ubijania powoli dodajemy 180 g drobnego cukru aż piana stanie sie sztywna i błyszcząca
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 5
Krok 3
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do czekoladowej masy powoli dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając. Całość wylewamy do tortownicy i pieczemy Ok 30 minut. Ciasto powinno bardzo urosnąć ale potem opadnie tworząc zagłębienie. Upieczone ciasto smarujemy warstwą konfitury żurawinowej, która z zasady jest kwaśna i doskonale zrównoważy słodycz czekolady. Ciasto można upiec wcześniej, np. poprzedniego dnia.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 0
prędkość: 2
czas: 1
Krok 4
Robimy górną, musową warstwę ciasta. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie Oddzielić 3 żółtka od białek. Do misy włożyć 100 g masła i ustawić temperaturę 80 stopni. Po rozpuszczeniu masła zmniejszamy temperaturę do 0 stopni i dodajemy pokruszone 100g czekolady. Ustawiamy mieszadło na prędkość 4 i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. W tym samym czasie odciskamy żelatynę i dodajemy do masy czekoladowej zanim nie ostygnie. Doczekujemy chwile aż masa wystygnie do ok 30 stopni i dodajemy po jednym żółtku i dodajemy odrobinę likieru np. pomarańczowego Cointreau
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 80
prędkość: 4
czas: 4
Krok 5
Ubijamy 3 białka na sztywna pianę dodając powoli resztę cukru.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 5
Krok 6
Podobnie jak w poprzedniej warstwie delikatnie łączymy pianę z masą czekoladową i wylewamy na zimny spód. Chłodzi y w lodowce co najmniej 4 godziny. Dekorujemy według własnego uznania. W mojej wersji mirror glaze, którego przepis można znaleźć w sieci
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 0
prędkość: 2
czas: 2