przepisy

250 g GORZKA CZEKOLADA

3 łyżeczka GORZKIE KAKAO

250 g MASŁO W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

8 szt. JAJKA

300 g CUKIER

2 szt. LISTKI ŻELATYNY

4 łyżka konfitura żurawinowa


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Robimy spodnią warstwę ciasta. Oddzielić 5 żółtek od białek. Do misy włożyć 150 g masła i ustawić temperaturę 80 stopni. Po rozpuszczeniu masła zmniejszamy temperaturę do 0 stopni i dodajemy pokruszone 150 g czekolady. Ustawiamy mieszadło na prędkość 4 i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Czekamy chwile aż masa wystygnie do ok 30 stopni i dodajemy po jednym żółtku i dosypujemy kakao

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 80

prędkość: 4

czas: 4

Krok 2

W czystej lub drugiej misie ubijamy 5 białek. Pod koniec ubijania powoli dodajemy 180 g drobnego cukru aż piana stanie sie sztywna i błyszcząca

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 5

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do czekoladowej masy powoli dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając. Całość wylewamy do tortownicy i pieczemy Ok 30 minut. Ciasto powinno bardzo urosnąć ale potem opadnie tworząc zagłębienie. Upieczone ciasto smarujemy warstwą konfitury żurawinowej, która z zasady jest kwaśna i doskonale zrównoważy słodycz czekolady. Ciasto można upiec wcześniej, np. poprzedniego dnia.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 0

prędkość: 2

czas: 1

Krok 4

Robimy górną, musową warstwę ciasta. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie Oddzielić 3 żółtka od białek. Do misy włożyć 100 g masła i ustawić temperaturę 80 stopni. Po rozpuszczeniu masła zmniejszamy temperaturę do 0 stopni i dodajemy pokruszone 100g czekolady. Ustawiamy mieszadło na prędkość 4 i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. W tym samym czasie odciskamy żelatynę i dodajemy do masy czekoladowej zanim nie ostygnie. Doczekujemy chwile aż masa wystygnie do ok 30 stopni i dodajemy po jednym żółtku i dodajemy odrobinę likieru np. pomarańczowego Cointreau

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 80

prędkość: 4

czas: 4

Krok 5

Ubijamy 3 białka na sztywna pianę dodając powoli resztę cukru.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 5

Krok 6

Podobnie jak w poprzedniej warstwie delikatnie łączymy pianę z masą czekoladową i wylewamy na zimny spód. Chłodzi y w lodowce co najmniej 4 godziny. Dekorujemy według własnego uznania. W mojej wersji mirror glaze, którego przepis można znaleźć w sieci

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 0

prędkość: 2

czas: 2