przepisy

Czekoladowe brownie z gruszkami

recipe time 2 min
recipe portion 10 porcji

3 szt. BANANY DOJRZAŁE

120 g GORZKA CZEKOLADA

125 ml OLEJ RZEPAKOWY

100 g CUKIER BRĄZOWY

2 szt. JAJKA

50 ml Śmietanka 30%

220 g MĄKA PSZENNA

2 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

2 szt. GRUSZKI

1 łyżka CUKIER PUDER DO POSYPANIA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. W misie urządzenia montujemy ostrze do wyrabiania. Wbijamy jajka, dodajemy cukier, śmietankę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy na prędkości 6 przez 40 sekund.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 6

czas: 1

Krok 2

Po skończonej pracy dodajemy banany oraz przestudzoną czekoladę. Nadal na prędkości 6 miksujemy kolejne 40 sekund. Wyciągamy ostrze, szpatułką delikatnie zbieramy ciasto z boków misy i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 6

czas: 0

Krok 3

Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na pół. Każdą część nacinamy od zewnątrz na cienkie plasterki, tylko nie do końca, by nie przeciąć całkiem. Układamy na cieście i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 50 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia możemy przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną na zewnątrz, co zapobiegnie przypaleniu. Gotowe ciasto wyciągamy delikatnie za brzegi papieru (bez odwracania) i przekładamy na kratkę do studzenia. Zimne posypujemy cukrem pudrem.