Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. W misie urządzenia montujemy ostrze do wyrabiania. Wbijamy jajka, dodajemy cukier, śmietankę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy na prędkości 6 przez 40 sekund.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 6
czas: 1
Krok 2
Po skończonej pracy dodajemy banany oraz przestudzoną czekoladę. Nadal na prędkości 6 miksujemy kolejne 40 sekund. Wyciągamy ostrze, szpatułką delikatnie zbieramy ciasto z boków misy i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 6
czas: 0
Krok 3
Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na pół. Każdą część nacinamy od zewnątrz na cienkie plasterki, tylko nie do końca, by nie przeciąć całkiem. Układamy na cieście i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 50 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia możemy przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną na zewnątrz, co zapobiegnie przypaleniu. Gotowe ciasto wyciągamy delikatnie za brzegi papieru (bez odwracania) i przekładamy na kratkę do studzenia. Zimne posypujemy cukrem pudrem.