Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Cytryny umyć i wyparzyć w gorącej wodzie. Z 1 cytryny obrać skórkę, jak najcieniej, bez białego miąższu. Skórka da charakterystyczny goryczkowy posmak.
Krok 2
Wszytkie cytyryny obtać dokładnie ze skóry i pokroić na ćwiartki. Wrzycić dk misy z trzepqczką i uruchomić program manualny, prędkość 7, czas 2-3 min.
Krok 3
Otrzymaną masę przecedzić przez grube sitko lub durszlak, aby oddzielić pestki i pozostałe błonki z cytryny. Tak przefiltrowany sok odstawić na bok.
Krok 4
Do misy z mieszadłem wsypać skórki z 1 cytryny; od ich ilości zaleźy gorycz nalewki. Wlać 200 ml wody i uruchomić program manualny: prędkość 6, temperatura 60, czas 3 min. Po tym przelać wywar przez sitko, aby oddzielić skórki i wlać spowrotem do misy.
Krok 5
Do wywaru dodać 400 g cukru, 2 łyżki miodu, wcześjiej przygotowany sok z cytryn. Założyć mieszadło, program manualny: prędkość 4, temperatura 90, czas ok 5 min, aż do otrzymania syropu.
Krok 6
Syrop ostudzić i dodać 1 l spirytusu rozcieńczonego z wodą 1 do 1, lub 1. Całość przelać do butelek i do zamrażalnika. Nalewka idealna do podania na drugi dzień. Po kilku dniach smak jeszcze lepszy, jak wszystko się przegryzie. Podawać mocno zmrożoną.