Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Przygotowujemy zaczyn: drożdże, łyżkę mąki, cukru i 2 łyżki mleka mieszamy w miseczce i zostawiamy do lekkiego wyrośnięcia
Krok 2
W misie zakładamy motylek, dodajemy żółtka i resztę cukru. Miksujemy na prędkości 7 przez 1 minutę. W międzyczasie roztapiamy masło.
Krok 3
Zamieniamy motylek na ostrze do wyrabiania ciasta, dodajemy mąkę, mleko, ekstrakt, skórkę z cytryny, sól i zaczyn. Miksujemy na prędkości 5, po 30 sekundach zaczynamy dolewać masło i miksujemy dalej, aż się wchłonie, a ciasto uformuje się w kulę (jeśli będzie za suche można dolać troszkę mleka).
Krok 4
Włączamy program Pastry P1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 bułeczek, które układamy na natłuszczonej blaszce do wyrośnięcia (przykryte bawełnianą ściereczką).
Krok 5
Bułeczki smarujemy rozkłóconym żółtkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.