Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Crumble z jabłkami i rodzynkami. 0,8 kg jabłek , 1 łyżka cukru , 1 łyżeczka cynamonu, pół szklanki rodzynek, Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na grubszą kostkę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Włóż jabłka do formy na tatrę i wyrównaj.
Krok 2
Kruszonka: 200 g mąki orkiszowej, 135 g masła, w temperaturze pokojowej, 80 g drobnego cukru do wypieków, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, W misie z ostrzem do ciasta umieścić mąkę, miękkie masło, cukier i ekstrakt z wanilii. Obroty 8 , czas 30 s Ciasto przełożyć do miseczki ,odstawić do lodówki na 15 min, następnie rozkruszyć na wcześniej przygotowanych jabłkach. Piekarnik rozgrzać do 180 C , piec 40 min , góra-dół. Podawaj ciepłe z lodami waniliowymi.