przepisy

CREMA CATALANA

recipe time 35 min
recipe portion 6 porcji

1 szt. CYTRYNA

1 szt. POMARAŃCZA

2 szt. JAJKO

700 ml MLEKO

3 szt. ŻÓŁTKO

120 g CUKIER

20 g MĄKA PSZENNA

20 g SKROBIA KUKURYDZIANA

1 szt. LASKA CYNAMONU

1 szczypta BRĄZOWY CUKIER


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Pomarańczę i cytrynę sparzyć. Obierakiem do cytrusów lub tarką zetrzeć skórkę.

Krok 2

W misie z założonym mieszadłem umieścić mleko, 60 g cukru, cynamon i skórkę. Podgrzewać przez 15 minut przy prędkości 3 i temperaturze 90°C. Zmiksowaną masę przecedzić.

program: manualny

temperatura: 90

prędkość: 3

czas: 15

Krok 3

Misę umyć i założyć trzepaczkę. W misie umieścić jajka, żółtka, mąkę, skrobię i resztę cukru. Miksować przez 1 minutę przy prędkości 6. Po 30 sekundach przez otwór w pokrywie dodać mleko.

program: manualny

temperatura: 0

prędkość: 6

czas: 1

Krok 4

Na 15 minut uruchomić program Dessert przy prędkości 5 i temperaturze 90°C. Po zakończeniu programu miksować przez 30 sekund przy prędkości 7, by nadać kremowi jednolitą konsystencję.

program: Desery

Krok 5

Rozdzielić krem na 6 kokilek i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać brązowym cukrem i skarmelizować cukier palnikiem lub pod grillem w piekarniku.