przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

CIASTO ZE SŁONYM KARMELEM

recipe time 105 min
recipe portion 5 porcji

150 g ŚMIETANA 30%

100 g CUKIER

100 g MIÓD

100 g MASŁO

120 g MĄKA TYP 550

140 g PASTA MIGDAŁOWA

3 szt. JAJKA

2 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Zrobić karmel: w misie z założonym mieszadłem umieścić 100 g śmietany, cukier, miód i 50 g masła. Gotować bez zatyczki w pokrywie przez 25 minut przy temperaturze 125°C i prędkości 4.

Krok 2

Gdy karmel będzie gotowy, dodać śmietanę i resztę masła. Miksować przez 1 minutę przy prędkości 5. Uważając, by się nie oparzyć, wyjąć karmel i odstawić do wystygnięcia. Misę umyć.

Krok 3

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 4

W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić mąkę wymieszaną z proszkiem, pokrojoną pastę migdałową, wystudzony karmel i jajka. Na 3 minuty i 40 sekund uruchomić program Pastry P3.

program: Ciasta (P3)

Krok 5

Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blachy. Piec przez 40 minut. RADA: Do ciasta można dodać pokrojone w kostkę jabłko.