przepisy

CIASTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI, OLIWKAMI I FETĄ

recipe time 55 min
recipe portion 5 porcji

150 g SUSZONE POMIDORY

4 szt. JAJA

200 g MĄKA PSZENNA

2 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

50 ml OLIWA Z OLIWEK

100 ml BIAŁE WINO

2 szt. ZIELONE LUB CZARNE OLIWKI

100 g SER FETA

3 szczypta GRUBA SÓL MORSKA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 2

W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić jaja, mąkę wymieszaną z proszkiem, białe wino i sól. Uruchomić program Pastry P3.

program: Ciasta (P3)

Krok 3

Wyłożyć blaszaną formę papierem do pieczenia.

Krok 4

Gdy program się zakończy, dodać suszone pomidory, oliwki i fetę i mieszać przez 1 minutę przy prędkości 6.

Krok 5

Przelać ciasto do formy i piec przez około 45 min. Jeśli pod koniec pieczenia ciasto będzie zbyt przypieczone z wierzchu, obniżyć temperaturę piekarnika do 160°C. Przed podaniem ciasto powinno wystygnąć. RADA: Fetę można zastąpić serem kozim, a suszone pomidory – pokrojoną w kostkę szynką.