Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy z założonym mieszadłem przekładamy pokrojone w mniejsze części masło, następnie miód oraz cukier. Ustawiamy obroty 3, temp. 95⁰C i czas 6 minut. Wyciągamy mieszadło i od razu zakładamy hak do wyrabiania (przy gorącej masie nie ma z tym problemu) Masę wynosimy w zimne miejsce do przestudzenia. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 95
prędkość: 6
czas: 3
Krok 2
Gdy masa przestygnie ponownie umieszczamy misę Tefala na urządzeniu i dodajemy pozostałe składniki oraz partiami mąkę. Podzieliłam ją sobie na 2 części tak by od razu nie przegrzać swojego Tefala. Ciasto wyrabiamy na obrotach 5, a następnie stopniowo zwiększamy do 7. Gotową masę (powinna być lejąca) przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 5-6 tygodni do lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde. Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C. Studzimy.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 2