przepisy

Ciasto na piernik długodojrzewający

recipe time 30 min
recipe portion 1 poracja

1 kg MĄKA PSZENNA

3 szt. JAJKA

250 g MASŁO

500 g PŁYNNY MIÓD

200 g CUKIER

125 ml MLEKO

0,5 łyżeczka SÓL

3 łyżeczka SODA OCZYSZCZONA

2 opk. przyprawa do piernka


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy z założonym mieszadłem przekładamy pokrojone w mniejsze części masło, następnie miód oraz cukier. Ustawiamy obroty 3, temp. 95⁰C i czas 6 minut. Wyciągamy mieszadło i od razu zakładamy hak do wyrabiania (przy gorącej masie nie ma z tym problemu) Masę wynosimy w zimne miejsce do przestudzenia. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 95

prędkość: 6

czas: 3

Krok 2

Gdy masa przestygnie ponownie umieszczamy misę Tefala na urządzeniu i dodajemy pozostałe składniki oraz partiami mąkę. Podzieliłam ją sobie na 2 części tak by od razu nie przegrzać swojego Tefala. Ciasto wyrabiamy na obrotach 5, a następnie stopniowo zwiększamy do 7. Gotową masę (powinna być lejąca) przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 5-6 tygodni do lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde. Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C. Studzimy.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 2