przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym

recipe time 70 min
recipe portion 10 porcji

240 ml mleka

200 g CUKRU

2 szt. JAJKA

1 łyżka MIODU

100 ml oleju roślinnego

300 g MĄKI

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżka KAKAO

2 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka przyprawy do piernika

2 łyżeczka CUKRU WANILIOWEGO

1 szt. starta skórka z 1 cytryny

3 szt. małe gruszki, obrane

100 g CUKRU

50 g MASŁA

100 ml śmietanki 36%


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy wyposażonej w końcówkę do ciast dodaj mleko, cukier, jajka, miód, olej i zmiksuj przy prędkości 8 przez 2 minuty. Następnie dodaj mąkę z sodą oczyszczoną i miksując dodaj imbir, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny i ponownie zmiksuj przy prędkości 8 przez 2 minuty..

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 8

czas: 4

Krok 2

Następnie dodaj mąkę z sodą oczyszczoną i miksując dodaj imbir, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny i ponownie zmiksuj przy prędkości 8 przez 2 minuty.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 8

czas: 0

Krok 3

Przelej masę do natłuszczonej keksówki, ułóż w masie gruszki oprószone mąką i włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C na 50 minut.

Krok 4

W międzyczasie przygotuj sos. Do szerokiego rondelka wsyp cukier i rozprowadź go po całym dnie. Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy. Zmniejsz ogień, dodaj masło i podgrzewaj mieszając do połączenia się składników, na koniec wlej śmietankę, zdejmij z ognia i ponownie wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 5

Wyjmij ciasto z piekarnika i podawaj po ostudzeniu polane karmelem.