Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy wyposażonej w końcówkę do ciast dodaj mleko, cukier, jajka, miód, olej i zmiksuj przy prędkości 8 przez 2 minuty. Następnie dodaj mąkę z sodą oczyszczoną i miksując dodaj imbir, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny i ponownie zmiksuj przy prędkości 8 przez 2 minuty..
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 8
czas: 4
Krok 2
Następnie dodaj mąkę z sodą oczyszczoną i miksując dodaj imbir, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny i ponownie zmiksuj przy prędkości 8 przez 2 minuty.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 8
czas: 0
Krok 3
Przelej masę do natłuszczonej keksówki, ułóż w masie gruszki oprószone mąką i włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C na 50 minut.
Krok 4
W międzyczasie przygotuj sos. Do szerokiego rondelka wsyp cukier i rozprowadź go po całym dnie. Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy. Zmniejsz ogień, dodaj masło i podgrzewaj mieszając do połączenia się składników, na koniec wlej śmietankę, zdejmij z ognia i ponownie wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 5
Wyjmij ciasto z piekarnika i podawaj po ostudzeniu polane karmelem.