przepisy

Ciasto jogurtowe z cynamonem i migdałami

recipe time 60 min
recipe portion 12 porcji

220 g MĄKA PSZENNA

250 ml JOGURT GRECKI

8 łyżka cukier trzcinowy

150 ml OLEJ RZEPAKOWY

2 szt. JAJA

2 łyżeczka PŁYNNY MIÓD

2 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

1 łyżeczka CYNAMONU

50 g POSIEKANE MIGDAŁY


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Dno tortownicy (21 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i delikatnie posyp mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

Krok 2

Jajka, jogurt naturalny, olej i płynny miód dodaj do misy z założonym motylkiem. Ustaw prędkość 5 przez 10 sekund. Dodaj pozostałe sypkie składniki oraz płatki migdałowe. Ponownie wybierz prędkość 5 przez 10 sekund. Jeżeli jest potrzeba zbierz masę ze ścianki urządzenia i miksuj jeszcze przez 5 sekund.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 0

Krok 3

Ciasto będzie dość gęste, przełóż je do tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia. Następnie oprósz cukrem pudrem albo udekoruj polewą czekoladową. Ciasto długo zachowuje swoją świeżość, jest puszyste i wilgotne.