Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy wkładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Przygotowujemy zaczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 5 łyżek ciepłego mleka i drożdże umieszczamy w misie (składniki na zaczyn odmierzamy z tych przygotowanych na ciasto). Mieszamy kilka sekund na prędkości 5, a potem zostawiamy na 10 minut przy temperaturze 30 stopni.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 30
prędkość: 0
czas: 10
Krok 2
Masło rozpuszczamy w rondelku. Do misy dodajemy pozostałe składniki na ciasto, prędkość 5 przez 1 minutę. Dodajemy rozpuszczone masło i ustawiamy program Pastry P1.
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 3
Wszystkie składniki, oprócz anyżu, wrzucamy do mis. Anyż rozgniatamy w moździerzu i przesiewamy przez sitko do reszty składników. Miksujemy na prędkości 7, aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Wkładamy do lodówki.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 2
Krok 4
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem blaszki i rozciągamy je po całym dnie, aż się dopasuje. Rośnie wysokie, więc nie martwcie się, że po rozciągnięciu jest dość cienkie. Na wierchu układamy truskawki, a całość posypujemy gęsto kruszonką. Zostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia i nastawiamy piekarnik na 160°. Pieczemy ok. 50-60 minut, po 30-stu minutach podkręcając temperaturę do 180°.