Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Ciasto drożdżowe z truskawkami, anyżem i cynamonem

recipe time 120 min
recipe portion 1 porcja
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

400 g MĄKA PSZENNA

200 ml MLEKO

1 szt. DUZE JAJKO

40 g ŚWIEŻE DROŻDŻE

80 g CUKIER

125 g MASŁO

1 szt. SKÓRKA Z CYTRYNY

1 szczypyta SÓL

300 g TRUSKAWKI

100 g MĄKA PSZENNA

100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

50 g CUKIER

0,5 łyżeczka CYNAMON

1 szt. GWIAZDKA ANYŻU


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy wkładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Przygotowujemy zaczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 5 łyżek ciepłego mleka i drożdże umieszczamy w misie (składniki na zaczyn odmierzamy z tych przygotowanych na ciasto). Mieszamy kilka sekund na prędkości 5, a potem zostawiamy na 10 minut przy temperaturze 30 stopni.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 30

prędkość: 0

czas: 10

Krok 2

Masło rozpuszczamy w rondelku. Do misy dodajemy pozostałe składniki na ciasto, prędkość 5 przez 1 minutę. Dodajemy rozpuszczone masło i ustawiamy program Pastry P1.

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 3

Wszystkie składniki, oprócz anyżu, wrzucamy do mis. Anyż rozgniatamy w moździerzu i przesiewamy przez sitko do reszty składników. Miksujemy na prędkości 7, aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Wkładamy do lodówki.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 2

Krok 4

Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem blaszki i rozciągamy je po całym dnie, aż się dopasuje. Rośnie wysokie, więc nie martwcie się, że po rozciągnięciu jest dość cienkie. Na wierchu układamy truskawki, a całość posypujemy gęsto kruszonką. Zostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia i nastawiamy piekarnik na 160°. Pieczemy ok. 50-60 minut, po 30-stu minutach podkręcając temperaturę do 180°.