przepisy

Ciasto drożdżowe z kruszonką i rabarbarem

recipe time 90 min
recipe portion 10 porcji

250 ml MLEKO PÓŁTŁUSTE

170 g cukier drobny

50 g ŚWIEŻE DROŻDŻE

4 szt. JAJKA

250 g MASŁO

700 g MĄKA PSZENNA

500 g RABARBAR

1 łyżka CUKIER PUDER DO POSYPANIA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Zaczynam od przygotowania kruszonki. Do misy CC z ostrzem do wyrabiania ciasta dodaję masło (50g) oraz cukier (50g) i mieszam, obroty 7 czas 1 minuta. Następnie dodaję mąkę (100g) i mieszam, aż zrobią się grudki. Kruszonkę przekładam do osobnej miski i umieszczam ją w lodówce

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 2

Krok 2

Misę CC myję, osuszam i ponownie umieszczam ostrze do wyrabiania ciasta, dodaję drożdże, cukier (3/4 szklanki), mleko oraz masło (200g) ustawiam obroty 4, temperatura 40 stopni, czas 5 minut.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 40

prędkość: 4

czas: 5

Krok 3

Dokładam mąkę (600g) oraz jaja wybieram pastry P1.

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 4

W między czasie rabarbar myję i osuszam, kroję na 1/2 cm kawałki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładam do formy (25cm x 35cm) wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadzam i równam. Gdyby ciasto bardzo się kleiło podczas rozprowadzania można sobie pomóc maczając łyżkę w zimnej wodzie. Na ciasto drożdżowe wykładam rabarbar, który gęsto posypuję kruszonką. Odstawiam całość na ok. 20 minut, aby ciasto jeszcze trochę wyrosło. W kolejnym kroku formę z ciastem umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i piekę przez ok. 50-60 minut w funkcji grzanie góra-dół. Na koniec ciasto powinno być przyrumienione oraz musi przejść test suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika, pozostawiam do lekkiego przestygnięcia w formie, a następnie wraz z papierem do pieczenia przenoszę na metalową kratkę-ruszt. Ciasto przed podaniem przyprószam cukrem pudrem albo dekoruję lukrem. Smacznego :)