Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Zaczynam od przygotowania kruszonki. Do misy CC z ostrzem do wyrabiania ciasta dodaję masło (50g) oraz cukier (50g) i mieszam, obroty 7 czas 1 minuta. Następnie dodaję mąkę (100g) i mieszam, aż zrobią się grudki. Kruszonkę przekładam do osobnej miski i umieszczam ją w lodówce
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 2
Krok 2
Misę CC myję, osuszam i ponownie umieszczam ostrze do wyrabiania ciasta, dodaję drożdże, cukier (3/4 szklanki), mleko oraz masło (200g) ustawiam obroty 4, temperatura 40 stopni, czas 5 minut.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 40
prędkość: 4
czas: 5
Krok 3
Dokładam mąkę (600g) oraz jaja wybieram pastry P1.
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 4
W między czasie rabarbar myję i osuszam, kroję na 1/2 cm kawałki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładam do formy (25cm x 35cm) wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadzam i równam. Gdyby ciasto bardzo się kleiło podczas rozprowadzania można sobie pomóc maczając łyżkę w zimnej wodzie. Na ciasto drożdżowe wykładam rabarbar, który gęsto posypuję kruszonką. Odstawiam całość na ok. 20 minut, aby ciasto jeszcze trochę wyrosło. W kolejnym kroku formę z ciastem umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i piekę przez ok. 50-60 minut w funkcji grzanie góra-dół. Na koniec ciasto powinno być przyrumienione oraz musi przejść test suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika, pozostawiam do lekkiego przestygnięcia w formie, a następnie wraz z papierem do pieczenia przenoszę na metalową kratkę-ruszt. Ciasto przed podaniem przyprószam cukrem pudrem albo dekoruję lukrem. Smacznego :)