Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek, pozostaw do przestygnięcia. Brzoskwinie odsącz z syropu, dwie połówki pokrój na cienkie plastry, a pozostałą resztę w drobną kostkę.
Krok 2
Schłodzoną śmietanę ubijaj w misie wyposażonej w trzepaczkę przez ok. 4 minuty przy prędkości 6. Pod koniec ubijania przez otwór w pokrywie stopniowo dodawaj cukier puder, kolejno serek mascarpone oraz przestygniętą żelatynę. Całość ubijaj na mniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszaj z kremem szpatułką.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 6
czas: 4
Krok 3
W tym czasie zagotuj w rondelku syrop z brzoskwiń (z puszki) - uważaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia. W gorącym syropie rozpuść galaretki brzoskwiniowe, dokładnie wymieszaj i pozostaw do lekkiego stężenia i przestygnięcia. Kiedy masa śmietanowa z mascarpone ładnie stężeje ułóż na niej cienkie plastry brzoskwiń, przelej tężejącą galaretkę i wstaw ponownie do lodówki na godzinę do całkowitego stężenia. Ciasto jest pyszne, smacznego!