Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami i mascarpone

recipe time 40 min
recipe portion 12 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

500 ml ŚMIETANA 30%

250 g SEREK MASCARPONE

500 g brzoskwinie z puszki

2 łyżka ŻELATYNA

6 łyżka GORĄCA WODA

25 szt. biszkopty okrągłe

2 opk. galaretka brzoskwiniowa

2 łyżka CUKIER PUDER


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek, pozostaw do przestygnięcia. Brzoskwinie odsącz z syropu, dwie połówki pokrój na cienkie plastry, a pozostałą resztę w drobną kostkę.

Krok 2

Schłodzoną śmietanę ubijaj w misie wyposażonej w trzepaczkę przez ok. 4 minuty przy prędkości 6. Pod koniec ubijania przez otwór w pokrywie stopniowo dodawaj cukier puder, kolejno serek mascarpone oraz przestygniętą żelatynę. Całość ubijaj na mniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszaj z kremem szpatułką.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 6

czas: 4

Krok 3

W tym czasie zagotuj w rondelku syrop z brzoskwiń (z puszki) - uważaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia. W gorącym syropie rozpuść galaretki brzoskwiniowe, dokładnie wymieszaj i pozostaw do lekkiego stężenia i przestygnięcia. Kiedy masa śmietanowa z mascarpone ładnie stężeje ułóż na niej cienkie plastry brzoskwiń, przelej tężejącą galaretkę i wstaw ponownie do lodówki na godzinę do całkowitego stężenia. Ciasto jest pyszne, smacznego!