przepisy

Ciasteczka dla Mikołaja

recipe time 60 min
recipe portion 30 porcji

100 g MASŁO

100 g BRĄZOWY CUKIER

180 g MĄKA PSZENNA TYP 550

50 g GORZKIE KAKAO

1 szt. JAJKO

1 łyżeczka CUKIER WANILIOWY

1 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

1 szczypyta SÓL

60 g m&ms drażetki

50 g BIAŁA CZEKOLADA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Miękkie masło kroimy na kilka części, przekładamy wraz z cukrem do misy urządzenia z ostrzem do wyrabiania. Włączamy na obrotach 4 na 1 minutę. Po tym czasie dodajemy jajko i ponownie mieszamy przez ok 30 sekund. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez 2 minuty na prędkości 7. Gotowe ciasto owijamy folią i chłodzimy przez pół godziny w zamrażarce. Ciasto przekładamy na delikatnie podsypany mąką blat, wałkujemy na grubość 5 mm i foremkami wycinamy kształty. Nabijamy kolorowe drażetki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 10 minut. Upieczone ciasteczka polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 4

czas: 4