Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Wlewamy bardzo powoli 100 ml letniej wody. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć i cała woda zniknie dodajemy do ciasta przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekane drobno zioła. Wlewając powoli 50 ml wody dalej wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na 1,5 godziny.
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 2
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich spłaszczamy i lekko wałkujemy. Kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chlebki pita pieczemy przez 7 minut, aż wyrosną i lekko się zarumienią. Po upieczeniu kroimy wzdłuż na pół, tworząc kieszonkę.