Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Zacznij od przygotowania kruszonki. Do misy urządzenia z założonym ostrzem do wyrabiania przełóż schłodzone masło pokrojone w mniejsze kawałki, dodaj mąkę oraz cukier puder. Ustaw ob. 8/czas 30 sekund i wymieszaj składniki na drobną kruszonkę. Za pomocą silikonowej łopatki zbierz masę ze ścianek naczynia i jeszcze raz wymieszaj ob. 4/czas 15 sekund. Kruszonkę umieść na 15 minut w lodówce.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 8
czas: 1
Krok 2
Misę przemyj, osusz, ostrze tnące zamień na trzepaczkę. Do misy dodaj mokre składniki - kefir, olej, jajka. Mokre składniki wymieszaj ze sobą wybierając ob. 6/czas 30 sekund. Do płynnych składników dodaj przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Ponownie wymieszaj całość - ob. 6/czas 45 sekund. Masa powinna być dość gęsta i bez grudek. Nie wolno jej za długo mieszać - tylko do połączenia się składników.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 6
czas: 1
Krok 3
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp mąką. Masę przełóż do formy, wyrównaj. Na wierzch ułóż umyty, osuszony i obrany rabarbar pokrojony w mniejsze kawałki. Na rabarbar wyłóż kruszonkę. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. U mnie funkcja góra-dół, druga półka od dołu. Czas pieczenia będzie się nieznacznie różnił, w zależności od wielkości użytej formy. Po upieczeniu ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem udekoruj lukrem albo posyp cukrem pudrem. Smacznego :)