Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Masło pietruszkowe Liście z trzech pęczków pietruszki, 50 g orzeszki pinii, 3 ząbki czosnku, 100 g masła miękkiego, Do dużej misy włóż mini misę i dodaj połowę liści pietruszki Obroty 11, czas 30 s Dodaj pozostałe liście . Obroty 11, czas 30 s Dodaj do misy czosnek przeciśnięty przez praskę, orzeszki pinii, masło . Obroty 11 czas 20 s
Krok 2
ciasto 300 g ciepłej wody, 1\2 łyżeczki cukru, 40 g drożdży, 40 g oleju, 600 g maki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki soli, Do misy z ostrzem do ciasta dodaj wodę cukier, drożdże, olej, 100 g mąki . obroty 5, czas 40 s Następnie ustaw obroty 0, temp 40 czas 10 min Dodaj 500 g mąki i sól Pastry P1
Krok 3
Przygotuj tortownicę o średnicy Wyjmij ciasto z misy na stolnicę podsypaną mąką i zagnieć go przez chwilę. Ciasto podziel na dwie części, jedną rozwałkuj i wyłóż na nie połowę masła pietruszkowego. ciasto pokrój w paski ok 5 cm szerokie. pasek złóż jak harmonijkę i ustaw w tortownicy , niezbyt mocno bo ciasto jeszcze urośnie. Z drugą częścią ciasta zrób to samo co z pierwszą. tortownicę przykryj ściereczką i zostaw na 15. Nagrzej piekarnik do 180 C, góra- dół. Wstaw foremkę do piekarnika na 35- 40 min.