Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
Krok 2
Do misy z założonym ostrzem do wyrabiania dodać drożdże i zalać 180 ml wody. Podgrzewać przez 2 minuty przy prędkości 3 i temperaturze 35°C.
Krok 3
Dodać mąkę, oliwę, sól, oliwki i tymianek. Uruchomić program Pastry P1.
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 4
Po 40 minutach wyjąć ostrze i wymieszać ciasto w misie. Wznowić pracę robota na 40 minut przy temperaturze 30°C.
Krok 5
Gdy ciasto będzie wyrośnięte, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkować i ponacinać nożem. Piec w piekarniku przez około 25 minut. RADA: Fougasse pochodzi z tej samej rodziny co focaccia. Ma specyficzny kształt, najczęściej w formie liścia. Udekoruj go tapenadą, pesto, boczkiem lub serem pokrojonym w kostkę.