przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

CHLEBEK FOUGASSE

recipe time 4 min
recipe portion 4 porcje

20 g ŚWIEŻE DROŻDŻE (LUB 10 G SUSZONYCH)

400 g MĄKA TYP 450

50 ml OLIWA Z OLIWEK

1 szczypta SÓL

10 szt. OLIWKI BEZ PESTEK

1 łyżka TYMIANEK


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.

Krok 2

Do misy z założonym ostrzem do wyrabiania dodać drożdże i zalać 180 ml wody. Podgrzewać przez 2 minuty przy prędkości 3 i temperaturze 35°C.

Krok 3

Dodać mąkę, oliwę, sól, oliwki i tymianek. Uruchomić program Pastry P1.

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 4

Po 40 minutach wyjąć ostrze i wymieszać ciasto w misie. Wznowić pracę robota na 40 minut przy temperaturze 30°C.

Krok 5

Gdy ciasto będzie wyrośnięte, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkować i ponacinać nożem. Piec w piekarniku przez około 25 minut. RADA: Fougasse pochodzi z tej samej rodziny co focaccia. Ma specyficzny kształt, najczęściej w formie liścia. Udekoruj go tapenadą, pesto, boczkiem lub serem pokrojonym w kostkę.