Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić mleko, masło i drożdże. Podgrzewaj przez 3 minuty przy prędkości 5 i temperaturze 35°C.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 35
prędkość: 5
czas: 3
Krok 2
Następnie dodaj do misy mąkę, cukier, sól, wodę, wanilię i jajka i włącz program P2. Po zakończeniu programu przełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj przez minutę aż ciasto przestanie się lepić i stanie się elastyczne.
program: Ciasta - Ciasto drożdżowe (P2)
Krok 3
Rozwałkuj je na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm, rozsmaruj na nim krem czekoladowy (podgrzej w mikrofalówce jeżeli będzie zbyt gęsty) i posyp posiekaną czekoladą. Podziel ciasto wzdłuż na 6 równych pasków i ułóż je jeden na drugim. Następnie podziel je 5-6 równych kwadratów i ułóż bokiem do góry w natłuszczonej blaszce. Wysmaruj wierzch ciasta żółtkiem wymieszanym z wodą, przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Krok 4
Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30-35 minut lub do ładnego zarumienienia. Jeżeli rumieni się za bardzo, przykry folią aluminiową.