przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Chlebek do odrywania z czekoladą

recipe time 180 min
recipe portion 12 porcji

2 3/4 szt. szklanki mąki pszennej

1/4 szt. szklanki cukru

7 g drożdży instant

5 g SOLI

1/3 szt. szklanki mleka

60 g MASŁA

1/4 szt. szklanki wody

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego

2 szt. jajka w temperaturze pokojowej

200 g ulubionego kremu czekoladowego lub orzechowego

100 g posiekanej czekolady mlecznej

1 szt. żółtko jajka wymieszanego z 2 łyżkami wody


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić mleko, masło i drożdże. Podgrzewaj przez 3 minuty przy prędkości 5 i temperaturze 35°C.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 35

prędkość: 5

czas: 3

Krok 2

Następnie dodaj do misy mąkę, cukier, sól, wodę, wanilię i jajka i włącz program P2. Po zakończeniu programu przełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj przez minutę aż ciasto przestanie się lepić i stanie się elastyczne.

program: Ciasta - Ciasto drożdżowe (P2)

Krok 3

Rozwałkuj je na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm, rozsmaruj na nim krem czekoladowy (podgrzej w mikrofalówce jeżeli będzie zbyt gęsty) i posyp posiekaną czekoladą. Podziel ciasto wzdłuż na 6 równych pasków i ułóż je jeden na drugim. Następnie podziel je 5-6 równych kwadratów i ułóż bokiem do góry w natłuszczonej blaszce. Wysmaruj wierzch ciasta żółtkiem wymieszanym z wodą, przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

Krok 4

Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30-35 minut lub do ładnego zarumienienia. Jeżeli rumieni się za bardzo, przykry folią aluminiową.