przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Chleb z mąki pszennej, pełnoziarnistej

recipe time 90 min
recipe portion 6 porcji

200 g MĄKA PSZENNA

300 g MĄKA PSZENNA PEŁNOZIARNISTA

300 ml CIEPŁA WODA

15 g ŚWIEŻE DROŻDŻE

1 łyżeczka CUKIER

2 łyżeczka SÓL

5 łyżka OLIWA Z OLIWEK

3 łyżka pestki dyni

3 łyżka ZIARNA SŁONECZNIKA

2 łyżka siemie lniane


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Drożdże, 50ml wody oraz cukier umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy tryb Pastry P1, a po 30 sekundach dodajemy pozostałe składniki. Ponownie uruchamiamy, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy i wyrównujemy mokrą dłonią. Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na ok 30 minut, najlepiej pod bawełnianą ściereczką. Chleb wkładamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp. do 190⁰C i pieczemy kolejne 25 minut.

program: Ciasta - Chleb (P1)