przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Chleb z chrupiącą skórką

recipe time 170 min
recipe portion 1 poracja

750 g MĄKA TYP 450

500 ml CIEPŁA WODA

7 g SUSZONE DROŻDŻE

2 łyżeczka SÓL

1 łyżka OLEJ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do ciepłej wody dodaj suszone drożdże. Dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Do misy mikser załóż ostrze do wyrabiania. Dodaj mąkę, sól, olej i rozpuszczone drożdże. Ustaw program.

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 3

Zdejmij ostrze do wyrabiania i staw kolejny program.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 30

prędkość: 0

czas: 120

Krok 4

Ciasto na chleb powinno podwoić swoją objętość. Nagrzej piekarnik do 220C (grzanie góra i dół). Na blat wysyp trochę mąki i wyłóż ciasto. Uformuj bochenek. Włóż do nagrzanego piekarnika i na dole piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z wodą. Piecz 45 minut, aż chleb nabierze złocistej skórki a pukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Krok 5

Upieczony chleb wystudź na kratce.