Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy CC z ostrzem do ciasta dajemy 300 g mąki pszennej, 200 g żytniej typ 200, 2 łyżeczki soli i śliwki suszone, po 30 s dołożyć 200 g dokarmionego zakwasu żytniego i 270 ml letniej wody po wymieszaniu ciasto zostawić w misie na 2 h.
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 2
Ciasto wyjąć na stolnicę posypana mąką i uformować bochenek , przełożyć do koszyczka wiklinowego przykryć ściereczką i odstawić na 2,5h w cieple miejsce. Ciasto przełożyć z koszyczka na blaszkę
Krok 3
Piekarnik rozgrzać do 240°C termoobiegu, na dnie piekarnika położyć metalową misę z zimna woda Wkładamy ciasto i pieczemy 10 min, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec 30 min. Studzić na kratce.