Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić drożdże i 300 ml ciepłej wody. Uruchomić program Pastry P1. Po 30 sekundach dodać mąki, nasiona i sól.
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 2
Po 40 minutach wyjąć ciasto i wyrabiać ręcznie przez 5 minut. Uformować kulę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 3
Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
Krok 4
Na niższym poziomie piekarnika postawić miskę z wodą (pozwoli to uzyskać chrupką skórkę), na środkowym włożyć chleb. Piec przez 25 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 15-20 minut. RADA: Można również wykorzystać gotową mąkę pełnoziarnistą do wypieku chleba.