przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

CHLEB PEŁNOZIARNISTY

recipe time 55 min
recipe portion 4 porcje

10 g SUSZONE DROŻDŻE

300 g MĄKA TYPU 650

100 g MĄKA ŻYTNIA

50 g MĄKA TYPU 800

50 g NASIONA SŁONECZNIKA LUB DYNI

1 szczypta SÓL


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić drożdże i 300 ml ciepłej wody. Uruchomić program Pastry P1. Po 30 sekundach dodać mąki, nasiona i sól.

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 2

Po 40 minutach wyjąć ciasto i wyrabiać ręcznie przez 5 minut. Uformować kulę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Krok 3

Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.

Krok 4

Na niższym poziomie piekarnika postawić miskę z wodą (pozwoli to uzyskać chrupką skórkę), na środkowym włożyć chleb. Piec przez 25 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 15-20 minut. RADA: Można również wykorzystać gotową mąkę pełnoziarnistą do wypieku chleba.