przepisy

CHLEB GRYCZANY NA ZAKWASIE ŻYTNIM

recipe time 70 min
recipe portion 15 porcji

420 g MĄKA GRYCZANA

150 g aktywnego zakwasu żytniego

5 g SÓL

15 ml. MIÓD

25 g siemie lniane

350 ml. CIEPŁA WODA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

1. Założyć ostrze do wyrabiania ciasta.

Krok 2

2. Wszystkie składniki włożyć do misy i włączyć program PASTRY P2. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć „glutowatą" konsystencję.

Krok 3

3. Wyciągnąć ostrze. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki typu "keksówka" ( foremka prostokątna o długości około 30 cm). Wygładzić powierzchnię ciasta zmoczoną wodą szpatułką lub łyżką. Posypać wierzch ciasta mąką ( np. żytnią razową).

Krok 4

4. Przykryć foremkę z ciastem ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( około 12 godz., ale jeśli jest dość ciepło to wystarczy i 5 godz.). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta foremkę z ciastem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić piekarnik "góra - dół" temp. 200 stopni Celcjusza na 1 godzinę ( czas można wydłużyć, jeśli po próbie patyczkiem stwierdzimy, że jeszcze się klei).

Krok 5

5. Po upieczeniu wyciągnąć chleb z foremki i ułożyć na kratce w celu wystudzenia.