Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
1. Założyć ostrze do wyrabiania ciasta.
Krok 2
2. Wszystkie składniki włożyć do misy i włączyć program PASTRY P2. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć „glutowatą" konsystencję.
Krok 3
3. Wyciągnąć ostrze. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki typu "keksówka" ( foremka prostokątna o długości około 30 cm). Wygładzić powierzchnię ciasta zmoczoną wodą szpatułką lub łyżką. Posypać wierzch ciasta mąką ( np. żytnią razową).
Krok 4
4. Przykryć foremkę z ciastem ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( około 12 godz., ale jeśli jest dość ciepło to wystarczy i 5 godz.). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta foremkę z ciastem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić piekarnik "góra - dół" temp. 200 stopni Celcjusza na 1 godzinę ( czas można wydłużyć, jeśli po próbie patyczkiem stwierdzimy, że jeszcze się klei).
Krok 5
5. Po upieczeniu wyciągnąć chleb z foremki i ułożyć na kratce w celu wystudzenia.