przepisy

CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE Z DODATKIEM MĄKI ŻYTNIEJ RAZOWEJ

recipe time 70 min
recipe portion 15 porcji

300 g. MĄKA ORKISZOWA

200 g. MĄKA ŻYTNIA RAZOWA

5 g. CUKIER

7,5 g. SÓL

25 g. siemie lniane

250 ml. CIEPŁA WODA

250 ml. WODA GAZOWANA

125 g. ZAKWAS ŻYTNI


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Założyć ostrze do wyrabiania ciasta

Krok 2

Wszystkie składniki włożyć do misy i 2 i włączyć program PASTRY P2

Krok 3

Wyciągnąć ostrze. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki typu "keksówka" o długości około 30 cm. Przykryć ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 6 godz.

Krok 4

Po wyrośnięciu ciasta. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić piekarnik "góra - dół" temp. 200 stopni Celcjusza na 1 godzinę.

Krok 5

Po upieczeniu wyciągnąć chleb z foremki i ułożyć na kratce w celu wystudzenia.