Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy z ostrzem do ciasta dodaj wodę, cukier i zakwas Obroty 5, czas 30 s
Krok 2
Następnie dodaj mąkę, sól Obroty 9, czas 30s do 1 min Ciasto ma być plastyczne
Krok 3
Formę keksówkę (u mnie 15× 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do środka ciasto. Wyrównujemy ciasto mokra ręką.
Krok 4
Piekarnik rozgrzewamy do 50 C. Foremke wkładamy do pieka i zostawiamy na 4 h. Piekarnik ustawiamy na 200 C, (podczas nagrzewania chleb jest w środku) pieczemy 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy przez kolejnych 25 do 30 minut. (do suchego patyczka) Chleb wyjąć z piekarnika i foremki, położyć na kratce do studzenia.