Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

400 ml CIEPŁA WODA

1 łyżka MIÓD

1 łyżka OLEJ RZEPAKOWY

1 łyżeczka SÓL

7 g SUSZONE DROŻDŻE


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieść lekko ciepłą wodę, miód oraz olej. Ustaw prędkość 2/temp. 50 stopni, czas 3 minuty. Składniki powinny połączyć się, a miód rozpuścić.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 50

prędkość: 2

czas: 3

Krok 2

W kolejnym kroku dosyp mąkę, suche drożdże oraz sól. Wybierz program Pastry 1. Po całkowitym wyrobieniu ciasto powinno być dość rzadkie, bez grudek. Wyrobione ciasto pozostaw w misie na 30 minut do wyrośnięcia

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 3

Po upływie wskazanego czasu keksówkę (25cm x 12 cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę i wyrównaj. Teraz chleb możesz posypać ulubionymi ziarnami (sezam, dynia, słonecznik). Wyrośnięty chleb włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 40-50 minut (u mnie termoobieg). Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyciągnij i studź na metalowej kratce-ruszt. Pieczywo do 2-3 dni zachowuje swoją świeżość, pozostaje smaczne i miękkie w środku. Mimo wszystko zdecydowanie najlepiej smakuj od razu po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe.