Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieść lekko ciepłą wodę, miód oraz olej. Ustaw prędkość 2/temp. 50 stopni, czas 3 minuty. Składniki powinny połączyć się, a miód rozpuścić.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 50
prędkość: 2
czas: 3
Krok 2
W kolejnym kroku dosyp mąkę, suche drożdże oraz sól. Wybierz program Pastry 1. Po całkowitym wyrobieniu ciasto powinno być dość rzadkie, bez grudek. Wyrobione ciasto pozostaw w misie na 30 minut do wyrośnięcia
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 3
Po upływie wskazanego czasu keksówkę (25cm x 12 cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę i wyrównaj. Teraz chleb możesz posypać ulubionymi ziarnami (sezam, dynia, słonecznik). Wyrośnięty chleb włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 40-50 minut (u mnie termoobieg). Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyciągnij i studź na metalowej kratce-ruszt. Pieczywo do 2-3 dni zachowuje swoją świeżość, pozostaje smaczne i miękkie w środku. Mimo wszystko zdecydowanie najlepiej smakuj od razu po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe.