przepisy

Chleb żytnio - razowo - orkiszowy z ziarnami na zakwasie

recipe time 70 min
recipe portion 15 porcji

200 g MĄKA ŻYTNIA

100 g MĄKA ŻYTNIA RAZOWA

200 g MĄKA ORKISZOWA

150 g aktywnego zakwasu żytniego

10 g SÓL

5 g CUKIER

20 g ostropest mielony

50 g siemie lniane

50 g NASIONA SŁONECZNIKA

25 g PŁATKI OWSIANE

300 ml CIEPŁA WODA

200 ml WODA GAZOWANA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Włożyć wszystkie produkty do misy i ustawić program Pastry P1.

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 2

Ciasto powinno mieć glutowatą konsystencję. Wyciągnąć ostrze i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia "keksówki" (foremka prostokątna o długości 30 cm.). Wygładzić powierzchnię zmoczoną wodą szpatułką. Posypać wierzch ciasta ziarnami np.: słonecznika, dyni lub innymi. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( około 12 godz. ale jeśli jest dość ciepło to wystarczy i 5 godz.). Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu foremkę z ciastem włożyć do zimnego piecyka. Piec 1 godz. w temp. 200 stopni C.