przepisy

CHLEB GRAHAM NA ZAKWASIE ŻYTNIM

recipe time 70 min
recipe portion 15 porcji

500 g. MĄKA GRAHAM TYP 1850

150 g. ZAKWAS ŻYTNI

5 g. SÓL

5 g. CUKIER

40 g. OTRĘBY OWSIANE

50 g. ZIARNA SŁONECZNIKA

5 g. PŁATKI OWSIANE

500 ml. CIEPŁA WODA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

1. Założyć ostrze do wyrabiania ciasta.

Krok 2

2. Wszystkie składniki włożyć do misy i 2 i włączyć program PASTRY P2. Po wyrobieniu ciasto ma dosyć gęstą konsystencję.

Krok 3

3. Wyciągnąć ostrze. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki typu "keksówka" (foremka prostokątna o długości około 30 cm). Wygładzić powierzchnię ciasta zmoczoną wodą szpatułką lub łyżką. Posypać wierzch ciasta płatkami owsianymi.

Krok 4

4. Przykryć foremkę z ciastem ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( około 12 godz., ale jeśli jest dość ciepło to wystarczy i 5 godz.). Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu ciasta, foremkę z ciastem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić piekarnik "góra - dół" temp. 200 stopni Celcjusza na 70 minut (czas można wydłużyć, jeśli po próbie patyczkiem stwierdzimy, że jeszcze się klei).

Krok 5

5. Po upieczeniu wyciągnąć chleb z foremki i ułożyć na kratce w celu wystudzenia.