Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do garnka z założonym mieszadłem wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier i łyżkę mąki. Ustawiamy prędkość 4, temp. 35⁰C i czas 2 minuty.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 35
prędkość: 4
czas: 2
Krok 2
Po tym czasie zmieniamy mieszadło na ostrze do wyrabiania, dodajemy przesiane obie mąki, sól, oliwę oraz ziarna. Ustawiamy prędkość 7 i czas 2 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką (chyba że misa Tefal Companion się Wam zmieści w lodówce- mi nie chciała;), owijamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 2
Krok 3
Rankiem ponownie dodajemy odrobinę mąki i wyrabiamy ok 3 minuty na prędkości 6. W międzyczasie naczynie żaroodporne nagrzewamy do 100⁰C. Przekładamy do niego chleb i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę (pod bawełnianą ściereczką). Wyrośnięty chleb nacinamy żyletką, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Pieczemy ok pół godziny, a następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze ok dwudziestu paru minut. Studzimy na kracie.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 6
czas: 3