przepisy

Chleb drożdżowy z naczynia żaroodpornego

recipe time 7 min
recipe portion 1 poracja

400 g MĄKA PSZENNA

150 g MĄKA GRYCZANA

25 g ŚWIEŻE DROŻDŻE

375 ml CIEPŁA WODA

1 łyżeczka CUKIER

1 łyżeczka SÓL

2 łyżka OLIWA Z OLIWEK

8 łyżka pestki słonecznika

4 łyżka pestki dyni

2 łyżka nasiona chia

2 łyżka siemie lniane


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do garnka z założonym mieszadłem wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier i łyżkę mąki. Ustawiamy prędkość 4, temp. 35⁰C i czas 2 minuty.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 35

prędkość: 4

czas: 2

Krok 2

Po tym czasie zmieniamy mieszadło na ostrze do wyrabiania, dodajemy przesiane obie mąki, sól, oliwę oraz ziarna. Ustawiamy prędkość 7 i czas 2 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką (chyba że misa Tefal Companion się Wam zmieści w lodówce- mi nie chciała;), owijamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 2

Krok 3

Rankiem ponownie dodajemy odrobinę mąki i wyrabiamy ok 3 minuty na prędkości 6. W międzyczasie naczynie żaroodporne nagrzewamy do 100⁰C. Przekładamy do niego chleb i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę (pod bawełnianą ściereczką). Wyrośnięty chleb nacinamy żyletką, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Pieczemy ok pół godziny, a następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze ok dwudziestu paru minut. Studzimy na kracie.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 6

czas: 3