przepisy

CHLEB BEZGLUTENOWY

recipe time 55 min
recipe portion 4 porcje

350 g MĄKA BEZGLUTENOWA

8 g ŚWIEŻE DROŻDŻE

5 g SÓL

5 g CUKIER

50 ml OLIWA Z OLIWEK

350 ml WODA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

W misie z założonym ostrzem tnącym umieścić mąkę, drożdże i oliwę. Uruchomić program Pastry P1 i stopniowo dodać 350 ml wody oraz sól.

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 2

Zostawić ciasto do wyrośnięcia w misie na 40 minut.

Krok 3

Nagrzać piekarnik do temperatury 240°C. Po zakończeniu programu ciasto wyłożyć do nasmarowanej oliwą formy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut (aż podwoi swoją objętość). Piec przez 40 minut. Skórka powinna być chrupka i brązowa.

Krok 4

Wyjąć chleb z formy zaraz po upieczeniu. Przed pokrojeniem poczekać aż chleb ostygnie. RADA: Chleb bezglutenowy trudniej wyrobić niż zwykły chleb. Nie należy się dziwić, jeśli konsystencja ciasta będzie inna niż zwykle.