Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
W misie z założonym ostrzem tnącym umieścić mąkę, drożdże i oliwę. Uruchomić program Pastry P1 i stopniowo dodać 350 ml wody oraz sól.
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 2
Zostawić ciasto do wyrośnięcia w misie na 40 minut.
Krok 3
Nagrzać piekarnik do temperatury 240°C. Po zakończeniu programu ciasto wyłożyć do nasmarowanej oliwą formy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut (aż podwoi swoją objętość). Piec przez 40 minut. Skórka powinna być chrupka i brązowa.
Krok 4
Wyjąć chleb z formy zaraz po upieczeniu. Przed pokrojeniem poczekać aż chleb ostygnie. RADA: Chleb bezglutenowy trudniej wyrobić niż zwykły chleb. Nie należy się dziwić, jeśli konsystencja ciasta będzie inna niż zwykle.