Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Przygotowujemy zaczyn: drożdże, łyżkę mąki, cukru i 2 łyżki mleka mieszamy w misie i zostawiamy do lekkiego wyrośnięcia. W misie zakładamy ostrze do wyrabiania ciasta, dodajemy mąkę, mleko, cukier, żółtka, jajko i sól - prędkość 5 przez 1 minutę. W międzyczasie roztapiamy masło.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 1
Krok 2
Dodajemy rozpuszczone masło i ustawiamy program Pastry P1.
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 3
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą kształtujemy w długi i wąski wałek. Łączymy je ze sobą i zaplatamy chałkę. Gotową chałkę przenosimy na blachę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (kilkanaście, kilkadziesiąt minut). Chałkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 50 stopni. Kiedy się nagrzeje podnosimy do 100, następnie 120, 140, 160 i na koniec 180. Dzięki temu chałka rośnie równomiernie. Pieczemy, aż wierzch będzie brązowy (łącznie ok. 30 minut od momentu włączenia piekarnika – zależy jak szybko się nagrzewa).