przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

60 g CUKIER

25 g ŚWIEŻE DROŻDŻE (LUB 10 G SUSZONYCH)

4 szt. ŻÓŁTKO

1 szt. JAJKA

50 g MASŁO

200 ml MLEKO

500 g MĄKA PSZENNA

1 szczypyta SÓL

1 szt. ŻÓŁTKO


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Przygotowujemy zaczyn: drożdże, łyżkę mąki, cukru i 2 łyżki mleka mieszamy w misie i zostawiamy do lekkiego wyrośnięcia. W misie zakładamy ostrze do wyrabiania ciasta, dodajemy mąkę, mleko, cukier, żółtka, jajko i sól - prędkość 5 przez 1 minutę. W międzyczasie roztapiamy masło.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 1

Krok 2

Dodajemy rozpuszczone masło i ustawiamy program Pastry P1.

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 3

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą kształtujemy w długi i wąski wałek. Łączymy je ze sobą i zaplatamy chałkę. Gotową chałkę przenosimy na blachę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (kilkanaście, kilkadziesiąt minut). Chałkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 50 stopni. Kiedy się nagrzeje podnosimy do 100, następnie 120, 140, 160 i na koniec 180. Dzięki temu chałka rośnie równomiernie. Pieczemy, aż wierzch będzie brązowy (łącznie ok. 30 minut od momentu włączenia piekarnika – zależy jak szybko się nagrzewa).