przepisy

CANNELLONI

recipe time 50 min
recipe portion 4 porcje

12 szt. RURKI MAKARONU CANNELLONI

50 g CEBULA

1 szt. ZĄBEK CZOSNKU

250 g MROŻONY SZPINAK

100 g OLIWA Z OLIWEK

400 g SER RICOTTA

1 szt. JAJKO

125 g TARTY PARMEZAN

250 ml GĘSTA KWAŚNA ŚMIETANA

1 trochę OLEJ

1 szczypta SÓL


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Cannelloni wrzucić na chwilę do wrzątku. Cebulę i czosnek obrać i grubo pokroić, umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym. Miksować przez 10 sekund przy prędkości 11.

program: manualny

temperatura: 0

prędkość: 11

czas: 0

Krok 2

Dodać oliwę i szpinak. Na 5 minut uruchomić program Slow Cook P1.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 3

Po zakończeniu programu dodać ricottę, jajko, sól i połowę startego parmezanu. Miksować przez 30 sekund przy prędkości 9. Szpatułką zebrać miksowaną masę ze ścianek na środek misy i miksować przez kolejne 30 sekund.

program: manualny

temperatura: 0

prędkość: 9

czas: 1

Krok 4

Canelloni wypełnić farszem i ułożyć w naczyniu do pieczenia. Przykryć warstwą śmietany i posypać resztą parmezanu. Piec w piekarniku przez 35 minut. RADA: Jako farsz można również wykorzystać sos boloński.