przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Bułki razowe

recipe time 120 min
recipe portion 10 porcji

25 g. ŚWIEŻE DROŻDŻE

300 g. mąki orkiszowej lub żytniej typ 700

200 g. mąki razowej typ 1850

1 łyżeczka SÓL

1 do 2 łyżeczka CUKIER

1 do 2 łyżeczka suszonych ziół np. prowansalskich lub suszonego oregano, estragonu i tymianku

300 g. CIEPŁA WODA

3 łyżka oliwy extra vergine lub zwykłej oliwy/oleju


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy z ostrzem do ciasta dodaj ciepłą wodę, drożdże, cukier, łyżkę mąki Obroty 4, Temp 30 C, czas 1 min Pozostaw na 10 min

Krok 2

Dodaj pozostałe produkty. Pastry p 1 W trakcie mieszania sprawdź czy ciasto nie jest zbyt suche lub zbyt mokre.

Krok 3

Po zakończeniu wyrastania odpiwietrz bułki szpatułką, ciasto jest kleiste więc posyp dłonie mąka i uformuj bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce, wierzch smarujemy oliwą i posypujemy ziołami. Zostawiamy na 40 min żeby podrosły.

Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do gorącego piekarnika wstawić bułeczki i piec przez 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze przez około 7 minut do czasu aż wierzch lekko się zrumieni i gdy stukniemy w nie palcem usłyszymy głuchy pogłos.